Ορθοδοντική Ελληνικά English

Στήν Οδοντιατρική κλινική ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Dr Douvaras - ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΤΤΙΚΗΣ παρέχεται όλη τό φάσμα τών Ορθοδοντικών Υπηρεσιών, μέ ή χωρίς σιδεράκια ή μέ σιδεράκια λευκά πορσελανης ή μέ τούς ανά περίπτωση κατάλληλους θεραπευτικούς μηχανισμούς.

Ορθοδοντική θεραπεία γίνεται τόσο σέ παιδιά καί εφήβους όσο καί σέ ενήλικες οιασδήποτε ηλικίας.

Επίσης Ορθοδοντική εφαρμόζεται προκειμένου νά ανασύρουμε έγκλειστο δόντι ώστε νά χρησιμοποιηθεί γιά προσθετική αποκατάσταση ώς στήριγμα.


1. Ποια είναι τα κύρια οφέλη της ορθοδοντικής χωρίς σιδεράκια (όπως Invisalign®, Orthocaps® ή Clear Aligner®) ;

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως :
 • Κανείς δεν μπορεί να δει ότι φοράτε αυτούς τους αόρατους νάρθηκες
 • Είναι συσκευές αφαιρούμενες, δηλαδή, μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε κατά την διάρκεια της θεραπείας, σε αντίθεση με τα κλασσικά σιδεράκια, όπου πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με σκληρές και κολλώδης τροφές
 • Δεν προκαλούν κανέναν ερεθισμό στα ούλα και ο ασθενής διατηρεί άριστη στοματική υγιεινή
 • Είναι ανώδυνη θεραπεία
 • Μπορείτε να καπνίσετε, αλλά υπάρχει κίνδυνος αποχρωματισμού των ναρθήκων
 • Δεν προκαλούν καμία δυσκολία στην ομιλία (εκτός των πρώτων 2 ημερών για λόγους συνήθειας)
 • Είναι ιδανική λύση για ενήλικες που επιθυμούν τέλειο χαμόγελο, αλλά δεν θέλουν να φορέσουν σιδεράκια
 • Είναι ιδανικές συσκευές για περιοδοντικούς ασθενείς.

2. Από τι υλικό είναι κατασκευασμένοι οι νάρθηκες (aligners) ;

Οι νάρθηκες (όπως Invisalign®, Orthocaps® ή Clear Aligner®) είναι κατασκευασμένοι από ειδικό θερμοπλαστικό υλικό​. Μοιάζουν σχετικά με τους νάρθηκες λεύκανσης,αλλά οι νάρθηκες (aligners) φτιάχνονται ειδικά για την μετακίνηση των δοντιών σας


3. Έχω κάνει παλαιότερα ορθοδοντική θεραπεία και τα δόντια μου ξαναστράβωσαν. Μπορώ να κάνω ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια με την μέθοδο των aligners (όπως Invisalign®, Orthocaps® ή Clear Aligner®);

Φυσικά και είναι απολύτως δυνατόν οι νάρθηκες (aligners) να διορθώσουν την μετατόπιση των δοντιών που έγινε μετά την αφαίρεση των αγκίστρων, αλλά και την παράλειψη του ασθενούς να χρησιμοποιεί νάρθηκα συγκράτησης


4. Πόσο συχνά χρειάζεται να φοράω τους νάρθηκες (aligners) ;


Η ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια (όπως Invisalign®, Orthocaps® ή Clear Aligner®) είναι αποτελεσματική όταν εφαρμόζονται οι νάρθηκες 18 - 20 ώρες ημερησίως. Ουσιαστικά δεν τους χρησιμοποιείτε όταν τρώτε και όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας


5. Πως μπορώ να καθαρίσω τους νάρθηκες (όπως Invisalign®, Orthocaps® ή Clear Aligner®) ;

Μπορείτε να καθαρίσετε τους νάρθηκες με υγρό σαπούνι -όχι οδοντόπαστα καί μαλακή οδοντόβουρτσα​- και ξεπλένετε με χλιαρό νερό


6. Πως γίνεται να ισιώνουν τα δόντια με τους νάρθηκες (aligners) ;


Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις της 3D υπολογιστικής τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις οδηγίες του οδοντιάτρου, δημιουργούνται στο εξωτερικό μια σειρά ναρθήκων (aligners) οι οποίοι ενεργοποιούν ελεγχόμενες δύναμεις στα δόντια σας αναγκάζοντας τα να μετακινηθούν
Ο κάθε νάρθηκας είναι λίγο διαφορετικός από τον προηγούμενο, μετακινώντας τα δόντια σας σταδιακά στην επιθυμητή θέση


7. Πόσο χρόνο διαρκεί η θεραπεία, ώστε να έχω ίσια δόντια χωρίς σιδεράκια ;

Η ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια λειτουργεί μόνο όταν φοράτε τους νάρθηκες 18 - 20 ώρες ημερησίως. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα της περίπτωσης του ασθενούς, αλλά ο μέσος όρος είναι από 5 - 18 μήνες. Κατά την διάρκεια της θεραπείας θα χρειαστεί να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας κάθε 3 - 4 εβδομάδες.


8. Πως μπορώ να ξέρω αν είναι η κατάλληλη μέθοδος για μένα ;

Αρχικά θα προγραμματίσετε την επίσκεψη σας. Έπειτα από κλινική και ακτινογραφική εξέταση (πανοραμική δοντιών/κεφαλομετρική ακτινογραφία) ​και εφόσον ο εξειδικευμένος οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός διαπιστώσει πως είναι εφικτή η ορθοδοντική θεραπεία για την δική σας περίπτωση, θα ληφθούν αποτυπώματα τα οποία μαζί με την πανοραμική σας ακτινογραφία στέλνονται στο εξωτερικό Οριστική απάντηση για την καταλληλότητα, θα έχετε όταν επεξεργαστεί ηλεκτρονικά η εξατομικευμένη σας περίπτωση.


9. Θέλω ίσια δόντια χωρίς σιδεράκια, ποιο είναι το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας χωρίς σιδεράκια (Τιμή για ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια με νάρθηκες όπως Invisalign®, Orthocaps® ή Clear Aligner®) ;

Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας χωρίς σιδεράκια με νάρθηκες Invisalign®, Orthocaps® ή Clear Aligner® ξεκινά από 1.500 €​. 

Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με την τάξη της οδοντικής ανωμαλίας, κάτι που θα διαπιστωθεί μετά από κλινική εξέταση. Ένα μέσο κόστος θεραπείας 2 τόξων (άνω & κάτω γνάθου) είναι 4.200 €.


10. Όταν τελειώσω την θεραπεία με νάρθηκες (aligners) και είναι ίσια τα δόντια μου, θα πρέπει να φοράω κάτι μετά, όπως συσκευή συγκράτησης αποτελέσματος ;

Όλοι οι ασθενείς που έχουν κάνει ορθοδοντική θεραπεία είτε με σιδεράκια είτε με νάρθηκες, είναι απαραίτητο μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας να φορούν κατά την διάρκεια της νύχτας, νάρθηκα συγκράτησης ώστε να διατηρήσουν την νέα θέση των δοντιών
Σε περίπτωση που ο ασθενής δυσκολεύεται να τον χρησιμοποιήσει, τότε υπάρχει η εναλλακτική λύση της μόνιμης συγκράτησης, με σύρμα ή μπάρα ακινητοποίησης εσωτερικά των δοντιών όπου ωστόσο θα πρέπει να είναι πιο εντατικοί οι Περιοδοντικοί έλεγχοι στο ιατρείο.


11. Τι χρειάζεται για να ξεκινήσω την θεραπεία με νάρθηκες ;

Για να ξεκινήσετε θεραπεία με aligners (όπως Invisalign®, Orthocaps® ή Clear Aligner®) χρειάζεται αρχικά κλινική εξέταση από πιστοποιημένο οδοντίατρο / ορθοδοντικό, φωτογραφίες της στοματικής σας κοιλότητας, πανοραμική ακτινογραφία και συμπληρωματικά κεφαλομετρική ακτινογραφία.


12. Το κάπνισμα επηρεάζει την θεραπεία με νάρθηκες ;

Ουσιαστικά δεν επηρεάζει την πορεία της θεραπείας. Υπάρχει όμως πιθανότητα να αποχρωματίσει τους νάρθηκες η νικοτίνη. Επειδή όμως αντικαθιστόνται κάθε 2 - 3 εβδομάδες οι νάρθηκες και καθημερινά καθαρίζονται, δεν εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ο Ορθοδοντικός του Ιατρείου μας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Ιωάννης Αθ. Λύρος γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1985. Το 2003 εισήχθη με Πανελλήνιες εξετάσεις στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 2008 λαμβάνοντας το πτυχίο του Χειρουργού Οδοντιάτρου (DDS).

Την περίοδο 2008-2010 εργάστηκε ως Οδοντίατρος σε ορθοδοντικά ιατρεία της Αθήνας και στο Ορθοδοντικό Τμήμα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Κατόπιν εξετάσεων, εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα από όπου και αποφοίτησε το 2010 αποκτώντας Master of Public Health (MPH).

Στη συνέχεια, κατόπιν εξετάσεων, εισήχθη στο τριετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ορθοδοντική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε πρώτος το 2014 αποκτώντας Master of Science in Dentistry (MSc) και Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ορθοδοντική (Dipl Ortho). Κατά τη διάρκεια των τριών ετών της Ειδικότητας υπήρξε ύστερα από εξετάσεις Υπότροφος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας «Ν.Σ. Χρηστέας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκπόνησε ερευνητικές εργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασε σε Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, λαμβάνοντας βραβεία και επαίνους. Συμμετείχε στη θεωρητική, εργαστηριακή και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Ορθοδοντικής. Συνεργάστηκε και συνεχίζει τη συνεργασία με ομάδα ειδικών στην αντιμετώπιση ασθενών με σκελετικές δυσαρμονίες και κρανιοπροσωπικές διαταραχές στα νοσοκομεία Παίδων, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Γ. Γεννηματάς, Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ.

Την περίοδο 2013-2014 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις προσφέροντας τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του ως Ορθοδοντικός στο Ορθοδοντικό τμήμα του Οδοντιατρείου Φρουράς Αθηνών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Το 2014 του απονεμήθηκε ο Τίτλος της Ειδικότητας της Ορθοδοντικής από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, κατόπιν εξετάσεων στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ) του Υπουργείου Υγείας.

Το 2014 έγινε δεκτός ως Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 2015 έγινε δεκτός και απoφοίτησε από το Διεθνές Ίδρυμα της Αμερικής «The Charles H. Tweed International Foundation» Arizona, USA.

Το ίδιο έτος έγινε Επισκέπτης Ερευνητής στο Case Western Reserve University, Cleveland, USA και συμμετείχε στο πρόγραμμα παρακολούθησης στην Κρανιοπροσωπική Κλινική του Πανεπιστημίου.

Έχει δημοσιεύσεις άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών ορθοδοντικών εταιρειών.

Είναι πιστοποιημένος πάροχος Invisalign και Clear Aligner για θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες και Harmony για θεραπεία με γλωσσική ορθοδοντική.

Από το 2014 διατηρεί ιδιωτικό ορθοδοντικό ιατρείο στο Μεσολόγγι, όπου ασκεί όλο το φάσμα της Ορθοδοντικής με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική ορθοδοντική και τη χρήση ορθοδοντικών μικροεμφυτευμάτων. Παράλληλα, συνεργάζεται με ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 • Συμμετοχή στο Σεμινάριο πιστοποίησης επάρκειας γνώσεων ακτινοπροστασίας για χρήση πανοραμικού ακτινογραφικού μηχανήματος, που διοργανώθηκε από την Κλινική Διαγνωστικής & Ακτινολογίας Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών. 
 • Συμμετοχή σε Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδισης (BLS/AED),  που διοργανώθηκε από την Ομάδα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας.
 • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Παρακολούθησης στην Κλινική Συνολικής Αντιμετώπισης Ασθενών, που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, με συμμετοχή στην κλινική άσκηση των προπτυχιακών φοιτητών.
 • Παρακολούθηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Μαθημάτων του Γναθοχειρουργικού Τμήματος Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών.
 • Ενεργή συμμετοχή με παρουσίαση εργασιών και παρακολούθηση σε Ημερίδες, Σεμινάρια, Πανελλήνια Οδοντιατρικά Συνέδρια και Διεθνή Συμπόσια.
 • Εθελοντική επίσκεψη σε Δημοτικά Σχολεία για διδασκαλία Στοματικής Υγιεινής σε μαθητές.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 • Λύρος Ι., Σαλμάν Ι., Καρούσης Ι., Τσάμη Α. Υπάρχει σχέση μεταξύ συνηθειών στοματικής υγιεινής και έτους προπτυχιακών σπουδών φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ; Παιδοδοντία 2009; 23(1): 6-18.

        Η ερευνητική αυτή εργασία παρουσιάστηκε επίσης:

        -ως ελεύθερη ανακοίνωση στο 12ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Οδοντιατρικής 

          Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 9-10 Μαΐου 2008 και

        -ως ελεύθερη ανακοίνωση στο 28ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, 

          Θεσσαλονίκη 23-26 Οκτωβρίου 2008.

 • Ι. Λύρος, Ι. Σαλμάν., Η. Μπιτσάνης. Ωφελιμότητα και περιορισμοί ορθοδοντικών εμφυτευμάτων. Οδοντοστοματολογική Πρόοδος 2010, 64 (2): 284-293.

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε επίσης στο 29ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό 

       Συνέδριο, Ιωάννινα 13-15 Νοεμβρίου 2009.

 • Ι. Λύρος, Δ. Κουτσουμπού, Κ. Λαζαρίδη, Μ. Λιγούτσικου, Η. Μπιτσάνης. Μέσα διατήρησης θεραπευτικού αποτελέσματος στην ορθοδοντική θεραπεία. Οδοντοστοματολογική Πρόοδος 2011, 65 (1): 66-75.

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε επίσης στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο 

       Ορθοδοντικής, Αθήνα 5-7 Δεκεμβρίου 2008.

 • Ι. Λύρος, Δ. Κουτσουμπού, Κ. Λαζαρίδη, Μ. Λιγούτσικου, Η. Μπιτσάνης. Πρόγνωση αύξησης. Οδοντοστοματολογική Πρόοδος 2011, 65 (3): 380-391.

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε επίσης:

       -στο 12ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, 

       Αθήνα 9-10 Μαΐου 2008 και κέρδισε το 1ο βραβείο, και

       -στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοδοντικής, Αθήνα 5-7 Δεκεμβρίου 2008.

 • Λύρος Ι., Σαλμάν Ι., Καρούσης Ι., Τσάμη Α. Ορθοδοντική και Περιοδοντολογία, δύο άρρηκτα συνεργαζόμενες ειδικότητες στους έφηβους. Παιδοδοντία 2012; 26(3): 89-100.

        Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε επίσης ως ελεύθερη ανακοίνωση στο 

        11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοδοντικής, Αθήνα 5-7 Δεκεμβρίου 2008.

 • Λύρος Ι., Ζάχου Σ., Δουβίτσας Γ. Αισθητική αποκατάσταση με τις τεχνικές των επενθέτων. (Παρουσίαση Κλινικού Περιστατικού)

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο 12ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Οδοντιατρικής 

       Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 9-10 Μαΐου 2008.

 • Λύρος Ι., Ψώνης Σ, Λαζαρίδη Κ. Ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες (Βιβλιογραφική Ανασκόπηση)

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο 29ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, 

       Ιωάννινα 13-15 Νοεμβρίου 2009.

 • Λύρος Ι. Ικανοποίηση ασθενών μετά την ορθοδοντική θεραπεία στην Κλινική Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (Ερευνητική εργασία)

       Η έρευνα αυτή αποτελεί τη Διπλωματική εργασία που εκπονήθηκε για την ολοκλήρωση 

       του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

 • Λύρος Ι., Πάβη Ε., Μάκου Μ., Κυριόπουλος Ι. Ικανοποίηση ασθενών μετά την ορθοδοντική θεραπεία στην Κλινική Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε ως ελεύθερη ανακοίνωση στο 12ο Πανελλήνιο 

       Ορθοδοντικό Συνέδριο της Εταιρείας Ορθοδοντικής & Γναθοπροσωπικής Μελέτης &

      Έρευνας, Αθήνα 28-30 Σεπτεμβρίου 2012 και είναι υπό δημοσίευση.

 • I. Lyros, E. Ferdianakis, M. Maroulakos, A. Tsolakis, I. Bitsanis Orthodontic micro-implants. Presentation of different cases 

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε ως αναρτημένη ανακοίνωση στο 

       23ο Παγκόσμιο Παιδοδοντικό ΣυνέδριοΑθήνα 15-18 Ιουνίου 2011 (IAPD 2011-

       23rd Congress of the International Association of Paediatric Dentistry).

 • I. Tentolouri, I. Lyros, E. Bovali, I. Bitsanis, A. Tsolakis. Orthodontic treatment need of Sotos syndrome. A case report       

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε ως αναρτημένη ανακοίνωση στο 23ο 

       Παγκόσμιο Παιδοδοντικό Συνέδριο, Αθήνα 15-18 Ιουνίου 2011 (IAPD 2011-

       23rd Congress of the International Association of Paediatric Dentistry).

 • A. TsolakisE. FerdianakisI. Lyros, D. Koletsi, M. Kalavritinos, I. Bitsanis. Managing class III malocclusion

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε ως ελεύθερη ανακοίνωση στο 

       23ο Παγκόσμιο Παιδοδοντικό Συνέδριο, Αθήνα 15-18 Ιουνίου 2011 (IAPD 2011-
       23rd Congress of the International Association of Paediatric Dentistry).
 • I. Kapogianni, A. Kouli, I. Lyros, M. Mavragani. Root resorption during orthodontic treatment 
       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε ως αναρτημένη ανακοίνωση στο 
       23ο Παγκόσμιο Παιδοδοντικό Συνέδριο, Αθήνα 15-18 Ιουνίου 2011 (IAPD 2011-
       23rd Congress of the International Association of Paediatric Dentistry).
 • A. Katsadouris, E. Ferdianakis, A. Tzouanaki, I. Lyros, A. Tsolakis.  Lower incisor extraction as a viable solution during the orthodontic treatment. Presentation of two clinical cases.

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε ως αναρτημένη ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Παιδοδοντικό ΣυνέδριοΛεμεσός 18-20 Απριλίου 2013 (EAPD 2013- 8th Interim Seminar & Workshop of the European Academy of Paediatric Dentistry).

 • A. Tzouanaki, E. Ferdianakis, A. Katsadouris, I. Lyros, A. Tsolakis. Class II Division 1: Diagnosis, treatment and follow up. Presentation of two clinical cases.

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε ως αναρτημένη ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Παιδοδοντικό ΣυνέδριοΛεμεσός 18-20 Απριλίου 2013 (EAPD 2013- 8th Interim Seminar & Workshop of the European Academy of Paediatric Dentistry).

 • E. Ferdianakis, I. Lyros, A. Katsadouris, A. Tzouanaki, A. Tsolakis. Posterior Crossbite: Diagnosis, treatment and follow-up: Presentation of two clinical cases.

       Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε ως ελεύθερη ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Παιδοδοντικό ΣυνέδριοΛεμεσός 18-20 Απριλίου 2013 (EAPD 2013- 8th Interim Seminar & Workshop of the European Academy of Paediatric Dentistry).

 • Lyros I.Fora E., Damaskos S., Stanko P., Tsolakis A. An incidental finding on CBCT of an orthodontic patient. Aust Orthod J. 2014 May;30(1):67-71.
 • Λύρος Ι., Φόρα Ε., Νασίκα Μ., Μάκου Μ. Ορθοδοντική θεραπεία παιδιού με Σύνδρομο DownΠαιδοδοντία 2013; 27(3): 92-97.
 • Lyros I. Effect of functional loading changes, through dietary modification on the OPG - RANKL system of hTNF transgenic mice

       Η έρευνα αυτή αποτελεί τη Διπλωματική εργασία που εκπονήθηκε για την απόκτηση του 

       Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ορθοδοντική. 

 • Tsami A., Dokou P., Lyros I., Karoussis Ι. Dental anxiety and oral health or hygiene behaviour of students in Dental School of Athens

       Η ερευνητική αυτή εργασία βρίσκεται υπό δημοσίευση στο περιοδικό 

       «European Journal of Dental Science».

 • Ferdianakis E., Lyros I., Anthopoulou C., Valla K., Tzakis M., Tsolakis A. Class II Division 2: Morphological characteristics

       Η εργασία αυτή βρίσκεται υπό δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Dental 

       Science».

 • Η συνεισφορά της ορθοδοντικής στη στοματική αποκατάσταση από τον οδοντίατρο. Σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης ενηλίκων

       Συντονιστής: Τσολάκης Απόστολος

       Εισηγητές: Τσολάκης Α., Δαμανάκης Γ., Λύρος Ι., Φερδιανάκης Ε.

       Στρογγυλό Τραπέζι στο πρόγραμμα του 34ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου
      Θεσσαλονίκη 14-16 Νοεμβρίου 2014.Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ Εύα Α. Δουβάρα: 
Τηλ/Fax: 210 72.24.224 - Κιν: 6932 48.66.48.